- Sunteti aici ::
- Home »
- Accesorii nunta si botez, informatii utile | Mika Design
Invitatii nunta - Traditii si obiceiuri - preluare "Mirese Legendare" - autor Letitia Baldrige
"In Europa, primele invitatii pentru nunta au fost facute de calugari pentru nobili. Pe la 1600, au fost inventate gravurile pentru invitatii nunta, iar scriptele calugarilor au fost tiparite cu cerneala pentru a reproduce scrisul caligrafic. Astazi exista o gama variata de optiuni pentru personalizare invitatii nunta, inclusiv termografice care imita gravura si caligrafia computerizata care reproduce scrisul de mana.
Este important sa-ti amintesti ca o invitatie de nunta imparte crampei de fericire din ziua nuntii tale si ca este prima impresie pe care o vor avea invitatii despre nunta ta. O invitatie de nunta frumoasa poate deveni o amintire de pret!
Invitatia de nunta traditionala formala este fie cu litere gravate, fie caligrafice, cu cerneala neagra sau gri, pe hartie alba sau crem. Poate avea sau nu o bordure in relief.
Daca sunt invitati copii la nunta, numele lor este inclus sub cel al parintilor. Copii sau tinerii care depasesc varsta de 18 ani trebuie sa primeasca propria lor invitatie de nunta. In privinta alegerii culorii cartonului pentru invitatia de nunta, alegerea traditionala este fie alba, fie crem dar azi toate tipurile de hartie de diferite culori si forme, inclusiv hartia de orez din Estul Indepartat, sunt parte dintr-o schema de design.
Intotdeauna comanda cu cel putin 25 bucati de invitatii nunta mai mult decat crezi ca ai nevoie. Unele invitatii pot fi patate la scris. Inevitabil, cuplurile uita rudeniile mai in varsta, vechiul sef sau colegii de camera cu care a pierdut legatura. Chiar si cei pe care-i stii ca nu pot veni la nunta, poate ar fi incantati sa primeasca o invitatie la nunta ta.
Tot ce tine de papetarie trebuie comandat deodata pentru a economisi timp si bani. In completare la invitatii nunta poate doresti sa comanzi bilete/carduri de multumire, biletele cu numele la masa si un program pentru week-endul nuntii care sa poata da informatii invitatilor despre planurile activitatilor apropiate, despre calatorie si aranjamente de acomodare (unde este cazul).
Azi cuplurile trimit invitatii nunta ce contin versuri dintr-o poezie de dragoste, cantec si miscatoare sonete de dragoste scrise de ei insisi. Suntem in perioada de imensa creativitate si schimbare sociala si manierele trebuie sa reflecte statutul lumii de azi, nu a celei de ieri. Invitatiile de nunta traditionale comunica ceea ce urmeaza sa se intample, cand, unde si cum, intr-o forma gratioasa si formala pentru a pastra importanta evenimentului.
Favorurile De Nunta " Marturii Nunta Fiecare invitat apreciaza sa fie cadorisit cu o amintire de la nunta. Traditia marturiilor de nunta porneste de la vechi credinte ca bunastarea unei casatorii trebuie impartasita si cu altii, dandu-le un cadou din mancare pentru a-l duce acasa cu ei la finalul petrecerii de nunta.
La nunta din 1923 a lui Lady Elisabeth Bowes-Lyon (acumReginaMama) cu viitorul rege George al VI-lea, invitatilor li s-a dat preparate de patiserie in cosulete mici ca si marturii nunta. In 1959, printul mostenitor al Japoniei si printesa Michiko au cadorisit invitatii la nunta cu marturii nunta sub forma a minunate casete din lemn, decorate si legate cu snur din matase rosu cu alb. In fiecare caseta erau delicatese cum ar fi galantine de somon si castane dulci.
Bombonierele trase in tul pastel apartin nuntilor traditionale italiene. Fiecare dintre ele contin cinci bomboane de zahar simbolizand sanatate, bogatie, fertilitate si viata lunga. Fiecare marturie de nunta este personalizata cu un cartonas cu prenumele miresei si al mirelui si data nuntii. In completarea cadourilor de mancare, florile si panglicile au fost favoruri populare inca din vreamea elisabetana. Domnisoarele de onoare ale reginei Victoria au atarnat panglici albe din satin legate cu dantela argintie.
Consuelo Vanderbilt a oferit ca si marturii nunta batistute albe si roz invitatilor la biserica iar celor care au venit la receptie li s-a dat o floare s-o duca acasa.
Favorurile de nunta cunoscute ca si marturii nunta, indifferent cat de mici, ar trebui sa reflecte personalitatea cuplului si stilul lor. Desi cadourile facute manual sunt minunate daca sunt facute cu dragoste, este bine sa cumperi marturii de nunta de calitate. Tu poti adauga o atingere personala, distribuindu-le impreuna cu sotul tau de la o masa la alta la receptie, asa dupa cum tortul este distribuit pe bucati, dand aceste mici atentii in cosulet. Marturiile de nunta pot fi asezate la fiecare masa cu un biletel scris de mana invitand musafirii sa-l duca acasa.
Intrebari si Ranspunsuri cu privire la Invitatii Nunta si Marturii Nunta:
Cum decid pe cine invit la nunta mea?
Mirele si mireasa, impreuna cu familiile, ar trebui sa stabileasca de la inceput factorii care trebuie luati in condiderare in momentul in care alcatuiesc lista cu invitatii la nunta. Toti factorii trebuie discutati, pornind de la numarul membrilor familiei, stabilirea locului, cine suporta cheltuielile etc.
Ar trebui sa comand invitatii de nunta suplimentare?
Intotdeauna trebuie sa comanzi mai multe invitatii nunta decat crezi ca vei avea nevoie. Niciodata nu stii, s-ar putea sa vrei sa adaugi cativa invitati dupa ce vei trimite primele invitatii de nunta si cu siguranta vei descoperi persoane pe care ai uitat sa le incluzi in lista initiala de invitati la nunta. Comanda mai multe invitatii nunta, pentru ca au fost multe nunti unde invitatii au fost intrebati daca pot returna invitatiile primite, pentru ca mireasa sa le poata refolosi, intr-un plic nou! Se intampla!
Avem prea multi invitati pe lista! Cum pot reduce lista de invitati la nunta?
Primul lucru pe care trebuie sa-l realizezi este ca invitatii fac nunta. De preferat e sa reduci din meniul servit la nunta " nu servi un peste scump, serveste friptura, daca trebuie. Redu din extravaganta meniului de nunta, a vinului care este servit, dar nu taia din lista oamenii care merita sa fie acolo. Invita prietenii adevarati, cei cu care ai copilarit, de asemenea invita-ti si cei mai buni colegi, precum si cei mai noi prieteni pe care de asemenea ii iubesti si vrei sa fie alaturi de tine - fa o lista cu toti favoritii. Apoi explica persoanelor invitate ca planuiesti sa ai o nunta restransa si sa nu se astepte sa-i intalneasca si pe "Dan, Andrei si Maria" acolo. Roaga-i sa fie discreti deoarece esti foarte strict limitata la invitatiile de nunta si ei vor intelege. Trebuie sa realizezi ca vei sfarsi prin a rani unele sentimente, indiferent ce vei face. Grupul de care trebuie sa ai grija in mod special este familia; membrii familiei si cei care te-au crescut trebuiesc pusi in capul listei. Ai grija de familie deoarece aceasta poate deveni foarte sensibila. Daca nu-ti inviti verisorii de rangul al-2-lea pur si simplu se infurie. Invit-o chiar si pe verisoara cu care nu te-ai inteles niciodata. Nunta ar trebui sa fie momentul cand treci cu vederea toate problemele familiei. Nu poti sari "pasii" si "jumatatea" dintr-un alt mariaj, trebuie sa-i inviti pe toti, asa ca pune-i chiar in cap de lista. Nunta ar trebui sa fie un moment de bucurie si asta incepe prin a fi cuprinzator.
Ar trebui sa-mi invit la nunta colegii de servici?
Aceasta e o alta situatie particulara in care poti starni invidie si crea neplaceri. Intr-un mediu de birou sobru, toti cred ca ar trebui invitati. Sunt cupluri care rezolva acesta situatie prin a nu trimite nicio invitatie de nunta, dar dau o petrecere doar pentru ei. Ei isi aduc o verisoara sau un bunic, unchiul sau un prieten pentru o petrecere cocktail, isi invita toti colegii de servici si dau o petrecere doar cu ei. Colegii se simt ca la o petrecere privata, se simt speciali, ceea ce e grozav.
Cand ar trebui trimise invitatiile de nunta?
Invitatiile de nunta ar trebui trimise cu opt saptamani inainte de nunta. Dupa unele pareri, sase saptamani sunt suficiente, dar trebuie luata in considerare si perioada eventualelor concedii, sarbatori sau alte evenimente care pot avea loc in aceeasi perioada cu nunta asa ca trimite din timp invitatiile de nunta!
Este obligatoriu sa oferim marturii la nunta?
Cu privire la acest subiect exista doua pareri: unii considera ca nu, marturiile de nunta nu sunt necesare! Altii considera ca ar trebui sa-ti arati aprecierea fata de invitati pentru ca si-au facut timp sa fie alaturi de tine intr-un moment important din viata ta. Asta nu inseamna ca trebuie sa le oferi invitatilor ca si marturie de nunta un produs/obiect costisitor, poti sa le oferi ca si marturii nunta cutiute cu bomboane, prajituri, este de ajuns sa-ti arati grija. Plus ca este micul detaliul care poate pozitiona nunta ta la un alt nivel: de la o nunta obisnuita la un eveniment elegant.
Ce sunt migdalele glazurate folosite la marturiile de nunta?
Aceste bomboane sunt bogate in arome si sunt importate in special din Italia si Grecia. Ele sunt utilizate la marturiile pentru nunta. Traditia cu marturii dateaza dinainte de perioada romanilor, cand migdalele invelite in miere erau daruite tuturor oaspetilor prezenti la celebrarea casatoriei unui cuplu ca simbol al aprecierii.
De-a lungul timpului, migdalele invelite in zahar au devenit alegerea preferata. Numerele impare sunt considerate norocoase, asa ca cele 5 migdale cu zahar sunt utilizate in scopul de a transmite urari de sanatate, belsug, fericire, fertilitate si viata lunga.
Este folosit un numar impar de migdale, fie 3, fie 5. Ratiunea este ca un numar impar nu poate fi divizat, prin urmarecuplul, familia, nu pot fi separate sau divizate. Migdala insasi are o semnificatie, la fel si zaharul care o inveleste: acesta sugereaza dulceata vietii/casniciei, iar gustul amar al migdalei simbolizeaza partile mai putin placute din viata.
Migdalele si nunta greceasca
La nuntile traditionale grecesti, migdalele glazurate sunt numite "koufetta". Ele sunt ambalate in saculeti intr-un numar impar si sunt servite pe o tava de argint. Deoarece numerele impare sunt indivizibile, acest lucru simbolizeaza faptul ca tinerii casatoriti vor imparti totul si vor ramane nedivizati. Traditia spune ca daca o femeie necasatorita isi pune migdale sub perna ei, ea isi va visa viitorul sot.
Migdalele si nunta italieneasca
La nuntile traditionale italienesti, cele cinci migdale glazurate reprezinta cinci dorinte pentru mire si mireasa: sanatate, bogatie, fericire, fertilitate si viata lunga. Aceste migdale au rol de marturie nunta, sunt ambalate in cutiute frumoase sau saculeti decorati cu fundite, sunt numite bomboniere si sunt personalizate cu numele cuplului si data nuntii.
Modalitati de a impacheta migdalele pentru marturiile de nunta
Impacheteaza cateva migdale in tul si strange-l cu o panglica, in stilul italienesc. Sau impacheteaza-le in cutii realizate din rafie, hartie, metal sau plastic. Exista acum cutiute cu diverse forme: mici cufarase, inimioare, cutiute cu capac, in forma de gentute, smoking-uri etc. Poti pune migdale glazurate chiar si in mici boluri pe mesele invitatilor. Nu are importanta cum impachetezi migdalele, ataseaza un card in care explici semnificatia lor ( pentru ca invitatii sa stie ca nu sunt doar un fel intermediar intre salata si aperitiv). Cum sa faceti asta? Luati in considerare semnificatia traditionala a marturiei. Gustul celor cinci migdale glazurate oferite fiecarui invitat aminteste acestuia gustul dulce-amarui al vietii. Cinci dorinte pentru tinerii casatoriti: sanatate, bogatie, fericire, copii si viata lunga!
Cand sa asamblati marturiile de nunta?
Timpul potrivit pentru a-ti asambla marturiile de nunta este cu doua luni inainte de nunta. Invelisul tare de zahar tine migdala proaspata mai mult timp. Dar raspunsul la intrebare depinde si de culoarea pe care ai ales-o pentru migdale: cele albe pot fi tinute mai mult timp, in timp ce bomboanele colorate trebuiesc folosite in termen de 3-4 luni de la achizitionare, deoarece culorile pot incepe sa se estompeze. Migdalele acoperite cu foita argintie sau aurie pot fi pastrate cel mult 4 luni. Dar bineinteles toate migdalele trebuiesc pastrate intr-un loc uscat si racoros, sa nu fie expuse la lumina.
Imi organizez o nunta in stil Victorian. Idei pentru marturii nunta?!
Ganditi-va la trufele de ciocolata, rame foto argintate, lumanari parfumate, cesti de ceai in miniatura, evantai elegant, agrafa aurie in forma de ingeras sau cutiute acoperite cu brocard. Din moment ce trandafirii sunt florile caracteristice stilului Victorian, petalele de trandafiri purpurii este o alta idee grozava.
Cand ar trebui sa oferi invitatilor marturii de nunta?
Exista mai multe optiuni. Nu exista o regula cand sa oferi marturii de nunta invitatilor. Depinde si de tipul marturiei de nunta: cum ar fi dimensiunea, forma, si daca sunt sau nu perisabile. Daca sunt usor de manevrat, poti sa-ti asezi marturiile de nunta intr-un cos sau pe o masuta la receptie, unde invitatii le pot vedea si lua una la plecare, sau de asemenea poti pune cate una in dreptul fiecarui invitat. Nota: daca marturiile tale de nunta sunt sub forma unor bomboane perisabile sau desert, serveste-le invitatilor dupa masa. Acelasi lucru se aplica si daca consideri ca marturia de nunta le va distrage invitatilor atentia de la eveniment.
Un prieten ofera aceleasi marturii de nunta!
Intrebare: Ca si marturii de nunta am ales rame foto argintate care de asemenea tin loc si de place card pentru nunta. Problema este ca o prietena a mea care are nunta cu trei luni inaintea noastra si-a ales acelasi lucru si avem cativa invitati la nunta comuni! Ar trebui sa pastrez marturiile sau sa aleg altceva?
Raspuns: Asta depinde doar de tine. Ramele foto argintate sunt marturii de nunta traditionale, asa ca nu este cel mai rau lucru sa oferiti aceleasi marturii de nunta. Dar daca consideri ca nu merita efortul, atunci renunta si ofera altceva. Daca deja ai achizionat ramele, foloseste-le! Invitatii comuni nu vor fi deranjati - toata lumea adora ramele foto!